‘Opkomst van vreemd kapitaal is grote uitdaging’

Geplaatst op

Ron Fransen van Levoplant dacht aanvankelijk dat Coalitie HOT er alleen voor groenteteelt was, maar dat is - gelukkig - niet het geval. De sierteeltondernemer vindt energie, ondernemerschap en herstructurering de belangrijkste onderwerpen waarmee HOT zich bezighoudt. "Onze hoofdvestiging is een goed klassiek voorbeeld van wat herstructurering kan opleveren: de grond was eerst van vier eigenaren."

Levoplant. Dat bedrijf teelt 14 hectare Phalaenopsis en Cordyline australis, verdeeld over vier vestigingen: drie in het Westland en één in Midden-Delfland. "Ik heb eigenlijk helemaal geen groene vingers", vertelt Fransen. "Mijn schoonvader, die het bedrijf heeft opgericht, vroeg mij bij het bedrijf te komen en samen met mijn zwager de directie te vormen. Mijn schoonvader zag toen al hoe het bedrijf van de toekomst eruit ziet." Fransen heeft een bouwkundige achtergrond en is bij Levoplant verantwoordelijk voor onder meer commercie en financiën. Zijn zwager, Henry Duijvestijn, heeft wél groene vingers en houdt zich bezig met de teelt en de productie. De taken zijn dus duidelijk gescheiden. Iets wat in de toekomst vaker zal voorkomen bij tuinbouwbedrijven, was de conclusies van een aantal gesprekken binnen het adviesorgaan.

Een andere trend is vreemd kapitaal. Ook wat dat betreft voldoet Levoplant nu al aan de toekomst: naast beide directeuren zijn er nog enkele andere aandeelhouders. "Eén van de grote uitdagingen is de opkomst van vreemd kapitaal", vertelt Fransen. "Tuinbouw wordt namelijk steeds kapitaalintensiever. Die ontwikkeling houdt geen gelijke tred met de winstgevendheid. Het wordt dus steeds moeilijker voor opvolgers om een bedrijf over te nemen." Voor Levoplant is dit nog geen actuele kwestie. "Mijn zwager en ik zijn allebei 45 jaar. De komende jaren hoeven we ons hier dus nog niet mee bezig te houden. Maar als anderen vragen: stappen je kinderen in het bedrijf?, dan weet ik het antwoord nog niet. Want of dat lukt is niet alleen afhankelijk van de wil en de capaciteit, maar dus ook van vreemd kapitaal."

Geen 'groentefeestje'
Het adviesorgaan wordt door de stuurgroep van Coalitie HOT gevraagd een visie te vormen op een aantal onderwerpen, waaronder de toekomst van het ondernemerschap binnen de tuinbouw. "Toen ik voor het eerst van HOT hoorde, was ik bang dat het een 'groentefeestje' was. Dus toen Royal FloraHolland me vroeg of ik als sierteler in het adviesorgaan wilde zitten, heb ik 'ja' gezegd. Voor de groenteteelt spelen namelijk andere zaken dan voor de sierteelt. Zo is GMO een onderwerp dat volledig over groenteteelt gaat." Andere onderwerpen, zoals energie, hebben betrekking op zowel groente als sierteelt. "Ik vind het belangrijk dat de tuinbouw een belangrijke stem heeft in de toekomst van de energievoorziening. Dat we bijvoorbeeld stroom kunnen blijven opwekken, dat we fossiele energie mogen blijven gebruiken en dat het Westland wordt aangesloten op de warmterotonde, waar ook bijvoorbeeld de aardwarmtebronnen op worden aangesloten. Over dat soort onderwerpen moeten we de koppen bij elkaar steken. Met HOT doen we dat op een nieuwe, daadkrachtige manier." Fransen is zich ervan bewust dat de toekomst van energie niet alleen afhankelijk is van wat bijvoorbeeld het adviesorgaan van HOT bedenkt. " Natuurlijk zullen we ons moeten bewijzen. Maar bekijk het ook vanaf de andere kant: als directeur van Levoplant kan ik het in ieder geval niet alleen.

Herstructurering een kans
Het onderwerp herstructurering verbindt de groenteteelt en de sierteelt, zeker in het Westland. "In de toekomst vind je in het Westland vooral sierteelt en kleinschalige groenteteelt. Grote groentebedrijven tellen tegenwoordig minimaal 10 hectare, en daarvoor is maar beperkt ruimte in het Westland. Doordat die vertrekken, komt er juist ruimte voor sierteeltbedrijven. Dat is dus een kans." Dat herstructurering een kans is, blijkt uit de geschiedenis van Levoplant. De hoofdvestiging in Honselersdijk werd in 2007 gerealiseerd; het jaar daarvoor was de grond eigendom van vier verschillende partijen. "Die zijn samengekomen en hebben ervoor gezorgd dat wij één kavel konden kopen. Een klassiek voorbeeld van herstructurering dus." Destijds waren meer initiatieven op het gebied van verkaveling. "Maar sindsdien is het een beetje stil gevallen. Rijd maar eens door het Westland: dan zie je veel verouderde kassen. Maar om dat op gang te krijgen heb je meer partijen nodig: niet alleen telers, maar ook de gemeente en de bank. Daarom ben ik blij dat ook bijvoorbeeld de Rabobank zich aangesloten heeft bij HOT."

T-stuk
HOT is dus geen 'groentefeestje', en het is ook zeker geen Westlands feestje, benadrukt Fransen. "In het adviesorgaan hebben we leden uit verschillende delen van het land. En Westlanders kijken ook jaloers naar hoe in Zuidplas gewerkt wordt aan een aansluiting op de restwarmteleiding van Rotterdam naar Leiden. Daar kunnen we hier nog wat van leren. Het zou mooi zijn als we dat in het Westland ook voor elkaar kunnen krijgen. Met dat soort zaken zou HOT wat mij betreft zich volop moeten bezighouden."

Onderneming2026.nl is een initiatief van Coalitie HOT. Coalitie HOT wordt gevormd door Federatie VruchtgroenteOrganisaties, Royal FloraHolland, Rabobank, Ministerie van Economische Zaken, Provincie Zuid-Holland, Provincie Noord-Holland, Provincie Limburg en gemeente Westland.


Deel dit blog:

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht