Lex van Zijl (55) verkoopt samen met zijn twee broers een kavel van 3,2 hectare aan de Waellandweg 14. Hierop staat nu nog 1,6 hectare kas, waarin hij potplanten teelt. “Mijn vader begon in de jaren zestig op deze locatie, wij hebben het bedrijf later overgenomen”, vertelt Van Zijl. “Inmiddels hebben we ook een kas van 3,5 hectare in ’s Gravenzande; daar ligt het zwaartepunt van ons bedrijf.”
De ondernemer had de tuin aan de Waellandweg in principe wel willen aanhouden. “Dat was voor ons ook prima geweest. Maar zonder onze medewerking kan dit herstructureringsproject niet doorgaan; ons perceel is nodig om één aangesloten kavel van tien hectare te kunnen realiseren. We verkopen daarom vooral om ervoor te zorgen dat de rest verder kan. Een groot voordeel is dat we wel aan de Waellandweg kunnen blijven wonen; onze woning hoeft niet te wijken voor de herstructurering. Dat is fijn, aangezien we erg verknocht zijn aan deze plek. Pluspunt is dat ook dat we ons perceel tegen een goede prijs hebben kunnen verkopen.”
Ontwikkelingsbedrijf HOT heeft volgens Van Zijl een duidelijke meerwaarde in herstructureringstrajecten als deze. “Wij als verkopers moeten de percelen ‘glasvrij’ opleveren, Ontwikkelingsbedrijf HOT zorgt er vervolgens voor dat een bouwklare kavel van tien hectare wordt gerealiseerd, en dat alles wordt geregeld met vergunningen en dergelijke. Als verkopende partijen zouden wij zoiets nooit voor elkaar kunnen boksen. We zijn immers niet in thuis in deze materie, terwijl het Ontwikkelingsbedrijf alle knowhow in huis heeft. Ook kan de toekomstige koper straks meteen aan de slag. Kortom: Ontwikkelingsbedrijf HOT ontzorgt zowel koper als verkoper. En wat ik persoonlijk ook belangrijk vind: door de inzet van Ontwikkelingsbedrijf HOT blijft dit stukje Monster behouden voor de glastuinbouw. Woningen rukken steeds verder op; we moeten ervoor zorgen dat het tuinbouwkarakter van het Westland overeind blijft.”
Reacties (2)