“Duurzame energie en personeel zijn voor ons de twee grootste uitdagingen voor een toekomstbestendig bedrijf. Tot nu toe is het altijd gelukt om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden, maar we merken dat goede mensen schaarser worden. We bekijken nu samen met het middelbaar agrarisch beroepsonderwijs of we scholieren zover kunnen krijgen dat ze in de tuinbouw willen stappen. Door de sector ‘sexy’ te maken, hopen we dat jongeren vaker voor het beroep van teler kiezen.
Wat betreft de verduurzaming van de energievoorziening hebben we grote stappen gezet. Begin dit jaar is onze paprikakwekerij aangesloten op het warmtenet van afval- en energiebedrijf HVC uit Alkmaar. We hebben twee locaties van totaal ruim elf hectare glas, we gebruikten meer dan vijf miljoen kuub gas per jaar. Nu gebruiken we alleen nog duurzame warmte: we hebben hier geen uitstoot meer en we kunnen tegen een redelijke kostprijs paprika’s telen. Daarnaast ben ik aan het berekenen of het financieel interessant is zonnepanelen op het dak te leggen. Duurzaam telen wordt belangrijker: de afzet en consument vraagt steeds vaker naar duurzaam geteelde producten.
Het is de ambitie van de telers in de Alton om in 2030 voor de teelt van de gewassen geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen. Tijdens de aansluiting van NH Paprika op het warmtenet is ook het ‘Gebiedsakkoord Alton en omliggende gebieden’ ondertekend. Hierin worden door een aantal samenwerkende partijen concrete afspraken gemaakt over toekomstige ontwikkelingen in het gebied, zoals het creëren van ruimte voor de glastuinbouw en een toekomstbestendige energievoorziening en duurzame warmtevoorziening.
De ingebruikname van het warmtenet was de eerste stap, ons bedrijf is hierin een pilotbedrijf. Er zit een SDE-subsidie op deze investering voor een contract van twaalf jaar. Of we het goed hebben gedaan, weten we over een jaar of tien. Maar ik heb absoluut geen spijt van deze beslissing.”
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties