'Stap uit je huidige rol en verdiep je in de ander'

Geplaatst op

Waar de een als ondernemer, de ander als bewoner en weer een ander als bestuurder bij het Broekpolder-proces is betrokken, neemt Erik Persoon een bijzondere positie in. Als directeur van Forever Plants is hij tuinbouwondernemer in het gebied, maar hij is ook al vele jaren gelukkig bewoner van de polder. Als lid van de projectgroep brengt hij bovendien een flinke dosis bestuurlijke ervaring in. Hij begrijpt dan ook als geen ander wat de verschillende belangen zijn die spelen en geldt als een belangrijke verbindende schakel. Persoon is enthousiast over de eerste stappen die gezet zijn en heeft vertrouwen in het vervolg. “Juist deze integrale benadering zorgt dat dit proces kans van slagen heeft.”

Forever Plants is een innovatief familiebedrijf waar momenteel twee generaties aan het roer staan. De kwekerij is gespecialiseerd in de productie van tropische planten en is daar ook succesvol in. Begin jaren tachtig ging het bedrijf in de Broekpolder van start, midden tussen de weilanden. Op dat moment was het al een reconstructiegebied. “Mijn vader had een bedrijf dicht bij de veiling, maar werd weggekocht”, vertelt Erik Persoon. “Omdat hij nog jong was en niet wilde stoppen, kocht hij hier voor een relatief lage prijs een kavel. In 1981 is hij begonnen aan de Zwethlaan, in 1988 werd de buurman bijgekocht en toen kwamen ook mijn broer en ik in de zaak. In 2001 en 2007 hebben we de oude kasopstanden vernieuwd.”

Het klopt hier gewoon
Die vernieuwing van de kassen volgde op een bewuste keuze om in de Broekpolder te blijven, geeft Persoon aan. “We hebben in die periode ook nagedacht over verhuizen, maar deze plek was en is voor ons het meest logisch. Voor een plantenkwekerij is een aantal factoren van belang. Dat is in de eerste plaats de ontsluiting ofwel de toegankelijkheid van het gebied.

Daarnaast moet het productieoppervlak voldoende zijn om de juiste balans tussen volume en kostprijs te kunnen realiseren. Voor ons is 3 tot 4 hectare een mooie economische eenheid. Daarom is deze locatie goed. Bovendien waren gas en elektra aanwezig en volgde enkele jaren later ook glasvezel. Dus waarom zouden we ons bedrijf verhuizen? Ik kan ook nu geen redenen bedenken. Niet omdat ik zo verliefd ben op dit gebied, maar omdat het gewoon klopt.” Daar komt bij dat Persoon zelf ook sinds 1988 in de Broekpolder woont, direct naast het bedrijf. “Dat is een voordeel, maar het moet natuurlijk ook plezierig zijn om hier te wonen. We zitten hier op wandelafstand van het Wollebrandgebied. Ik loop elke dag even de polder in om lekker in de natuur te zijn en de rust op te zoeken. Die mogelijkheid is hier, dat is heel bijzonder.” De Broekpolder is zowel met Kwintsheul als Honselersdijk verbonden, geeft Persoon aan. “In die dorpen ga je naar de kapper en de supermarkt en iedereen heeft gevoel bij een van die kernen. De ene helft gaat zogezegd linksaf, de andere helft gaat rechtsaf. Maar uiteindelijk vorm je wel samen de Broekpolder.”

Broekpolder toen en nu
Persoon laat weten het altijd plezierig te hebben gevonden om werk en privé te kunnen combineren. “Het was eigenlijk direct een leuke wijk. We zaten aan een laan met allemaal ondernemers die ook op hun eigen bedrijf woonden. Iedereen zat in dezelfde leeftijdsontwikkeling, dus je had een hoop jonge gezinnen bij elkaar. We begrepen elkaar en vormden een hechte groep van gelijkgestemden met veelal dezelfde normen en waarden. Dat is prettig, dat geeft een bepaalde sociale cohesie. Het was een leuke tijd, er werden veel feestjes georganiseerd en je trok veel met elkaar op. Nu is dat wel wat minder en gaat iedereen zijn eigen weg. Maar toch, als je elkaar tegenkomt, is er gelijk weer een klik en toont men interesse in elkaar. Mensen zoeken altijd een groep waar zij zich in thuis voelen. Dat heb je hier van nature.” Ook de kinderen van ondernemers in het gebied op een gegeven moment een sterke band met elkaar kregen. “Toen ze dertien jaar oud waren, liepen die gasten een beetje met hun ziel onder hun arm. We hebben ze toen bewust met een stuk of zes bij elkaar gezet en gezegd: gaan jullie maar eens wat met elkaar doen. Die groep van zes groeide uit naar twaalf en er ontstond een hechte vriendschap. Inmiddels zijn ze allemaal 25 en trekken ze nog steeds met elkaar op. De meesten van die jongens zijn nu ook in het bedrijf van hun vader gegaan, zoals ook mijn zoon en dus in de Broekpolder gebleven. Dat is echt heel mooi om te zien. Ik zeg ook altijd: wij hebben hier geen opvolgingsprobleem omdat we het altijd leuk hebben gehouden voor iedereen. Daardoor kiezen jonge gasten sneller om in het bedrijf te stappen.”

Maar tijden veranderen en de Broekpolder van nu is niet meer dezelfde als die van toen, beaamt Persoon. De grootste verandering die plaatsvond, was volgens hem de aanleg van de bloemenroute. “Toen wij deze kavel kochten waren wij de achterste tuin van het gebied. Verder waren er alleen weilanden. Pas toen in 2000 de bloemenroute werd aangelegd, kreeg de Zwethlaan als enige laan een aansluiting. Dat was een belangrijk moment, want het gaf de bedrijven hier een flinke impuls. Maar het woonplezier werd hier en daar wel minder door de toename van vrachtverkeer.” Ondertussen halveerde ook het aantal bedrijven. “De schaalgrootte is in de polder heel hard gegaan. En bij de meeste bedrijven is de volgende generatie inmiddels aangetreden. Ook wonen in de polder tegenwoordig minder gezinnen die hier wonen én werken. Er wonen ook nietondernemers en veel arbeidsmigranten hebben zich in het gebied gevestigd. Je ziet dat mensen meer hun eigen weg gaan en daardoor minder contact hebben.”

Gezonde tuinbouw vraagt nieuwe impuls gebied
Ondanks al die veranderingen is de verstandhouding tussen ondernemers in de Broekpolder nog steeds aanwezig, geeft Persoon aan. “We zijn veelal met dezelfde uitdagingen bezig, dus je snapt elkaar. De meeste bedrijven zijn verouderd en er is veel versnippering. Dat maakt dat iedereen wel inziet dat er zaken moeten veranderen, dat het gebied weer een nieuwe impuls moet krijgen.” Persoon vindt het belangrijk dat de omgeving economisch gezond blijft met voldoende bedrijven die zichzelf blijven door ontwikkelen. “Banken taxeren regelmatig bedrijven en hoe gezonder de omgeving is waarin je actief bent, hoe hoger de waardering is. Dat heeft dus grote invloed op de financiering van investeringen of bij verkoop van je bedrijf. Ik ben ervan overtuigd dat bedrijven in deze polder door dit te doen hun taxatiewaarde gemiddeld vijf tot tien euro per vierkante meter omhoog kunnen krijgen. Dat is dus wat waard.”

Bereid om samen aan de slag te gaan
Doordat de ondernemers in de Broekpolder op één lijn zitten, weten zij elkaar in het Broekpolder 2040-proces óók te vinden, geeft Persoon aan. “En je merkt dat iedereen bereid is om hier samen mee aan de slag te gaan.” Het was zijn zoon Thom Persoon die in eerste instantie als mededirecteur van Forever Plants werd benaderd voor wat inmiddels ‘Broekpolder 2040’ wordt genoemd. Het ging aanvankelijk om een groep ondernemers die samen over de toekomst van de bedrijven en de Broekpolder wilden praten, zo geeft Erik Persoon aan. “Dat initiatief ging groeien en er ontstond al snel een bestuursgroep van ondernemers die ook naar het proces ging kijken. Dat is veel minder Thom zijn ding. Wij hebben toen intern afgesproken dat Thom zich ging richten op de inhoud, dus hoe wij over de toekomst denken. Hij vertegenwoordigt nu het bedrijf en doet namens Forever Plants ook mee aan de bijeenkomsten van Broekpolder 2040. Ik houd mij bezig met het bestuurlijke proces.”

Iedereen is nodig
Zoals meerdere betrokkenen in het proces aangeven, ervaart ook Erik Persoon ‘Broekpolder 2040’ als iets unieks. “Omdat het vanuit de basis is begonnen met een groepje ondernemers die een gezamenlijke visie wilden ontwikkelen. Maar ook omdat we al vrij snel met allerlei andere partijen in het gebied om de tafel zijn gaan zitten om input uit alle hoeken te krijgen. Het besef ontstond al vroeg dat áls we iets willen veranderen in dit gebied, we iedereen in en om de Broekpolder nodig hebben. Niet alleen ondernemers, maar ook bewoners en overheden. Die integrale benadering maakt het proces misschien langzamer en complexer, maar zorgt er wel voor dat het op de lange termijn meer kans van slagen heeft. Ik vind het heel leuk om hier tijd in te stoppen en geniet van de groepsdynamiek. En het is belangrijk dat iemand de rol van aanjager speelt. Ik hou ervan om mensen te triggeren en een discussie op gang te brengen. Want het gaat hier wel ergens over.”

Zoeken naar gezamenlijk doel
Vanuit zijn rijke ervaring als bestuurder bij Royal FloraHolland, Ficus Forever en Trias Westland, weet Persoon dat het belangrijk is om persoonlijke belangen en hogere belangen te scheiden. “Je moet met elkaar op zoek gaan naar een gezamenlijk doel, waar je allemaal energie in wilt steken. En vervolgens moet je het gesprek aangaan en in gesprek blijven.” Wat dit initiatief bijzonder maakt, is dat het niet alleen een economisch gedreven proces is, maar ook een mens gedreven proces. Het heeft heel veel te maken met opvolgingsprocessen in bedrijven en toekomstperspectief creëren voor bedrijven en individuen. Daarom moet iedereen proberen uit zijn huidige rol te stappen en zich te verdiepen in de ander. Want jouw rol kan over tien jaar ook weer anders zijn. En dan veranderen jouw belangen ook. Door je in een ander te verplaatsen, neem je weerstanden weg en ontstaat begrip. En dan kom je echt ergens. Dat is de sleutel tot het succes.”

Persoon is dan ook van mening dat het Broekpolder 2040-proces voor elke ondernemer in het gebied waardevol kan zijn. “Je leert wat je allemaal tegenkomt als je met een stukje reconstructie aan de slag gaat. Wij zijn er in het klein ook mee bezig, want we hebben de buurman gekocht en gaan nu sloten omleggen. Je komt dan in contact met allerlei instantie en dan kom je erachter hoe ingewikkeld dat is. Voor je eigen bedrijf is dat uiteindelijk nog wel op te lossen. Maar vervolgens is het wel interessant om na te denken hoe je dat gezamenlijk op een grotere schaal binnen de polder kunt doen. Want als zo’n reconstructie om ons heen op meer plekken zou plaatsvinden, dan is dat alleen maar goed. Dat verhoogt de waarde van het gebied en van de individuele bedrijfslocaties.”

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in de speciale <link https: www.onderneming2026.nl fileadmin magazines hot-2019-02 _blank external-link-new-window internal link in current>Broekpolder 2040-uitgave van oktober 2019


Deel dit blog:

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht